savann i ngorongoro

Safari i Ngorongoro

 Ngorongoro-kratern är en av få parker i Afrika där du har möjlighet att se ”the big five”, lejon, noshörning, buffel, leopard och elefant, på en och samma dag. Kratern omnämns ofta som världens åttonde underverk och är listad på UNESCO:s världsarvslista sedan 1979. Ngorongoro var en gång i tiden ett berg lika högt som Kilimanjaro, alltså över 5000 meter högt. Men för tre miljoner år sedan gjorde en kollapsande vulkan att berget förstördes. Kratern är idag ca 2 mil bred och höjdskillnaden är ungefär 600 meter från kraterkanten ner till kraterbottnen.

Som safarikund åker du ner för den här branten och utsikten är helt sagolik. I och med att kraterns storlek är begränsad ser man ofta många djur. I kratern finns ca 20.000 djur, hälften av dem är gnuer och zebror. Andra djur som lever i kratern är bl.a. bufflar, zebror, gaseller, flodhästar, lejon, geparder och hyenor. Ett djur som inte existerar i Ngorongoro är giraffer då det inte finns deras typ av föda i kratern. Leoparder är också svåra att se då de ofta sitter i träd och den typen av träd finns det mest uppe på branterna. Vissa av djuren som bor här lämnar tidvis kratern, men de allra flesta djuren stannar kvar då det finns tillräckligt med mat och vatten året om. I Ngorongoro är de en del av ett eget ekosystem. Området är av stor vikt för bevarandet av den biologiska mångfalden.

Noshörningen är akut utrotningshotad och har sedan 70-talet varit starkt utsatt för tjuvjakt. De skyddas därför numera av rangers. Nere i kratern finns det ca 30 stycken. Beroende på årstid är de olika svåra att se, men jämfört med andra parker är det här du ha störst chans att skymta dem.

I Ngorongoro har man hittat spår av människans förfäder som levde här för över 3 miljoner år sedan. I själva kratern får inga människor bosätta sig, men i Ngorongoro Conservation Area bor idag över 40.000 massajer i i symbios med de många djur som håller till där.


Andra nationalparker i norra Tanzania