Safari i Serengeti

Serengeti är kanske den mest kända nationalparken i världen. Ordet Serenegti betyder ”ändlösa slätter” och det beskriver parken väl då du många gånger kan titta 360 grader och se savann så långt ögat kan nå. De karaktäristiska akaciaträden är det enda som sticker upp lite här och var.

Serengeti är känt för ”the great migration” som är världens största däggdjursmigration då upp till två miljoner gnuer, zebror och gaseller vandrar mellan Serengeti och Masai Mara i Kenya för att hitta bättre betesmarker. Detta är ett av de mest spektakulära djurskådespelen i världen och har visats i många naturdokumentärer. Koncentrationen av dessa djur drar givetvis till sig lejon och andra kattdjur. Det finns ingen fast tidsplan för migrationen, utan den styrs utifrån regnet. När bristen på regn gör att gräset torkar flyttar djuren sig till områden med nytt gräs. Störst chans att se detta har du mellan december-juli. Kring juli månad vandrar djuren nordost mot Masai Mara.

Serengeti har bland den största koncentrationen av djur i världen och oavsett när du kommer på året finns det mycket djur att se. Många kommer hit för att se de många kattdjur som finns här och som på grund av den flacka miljön är relativt lätta att se. Alla djur man kan förväntas hitta på en savann finns här. Emellertid är noshörningar extremt ovanliga.

Serengeti är Tanzanias mest välbesökta park med 90.000 besökare årligen. I och med att parken är så stor ser du inte bilar hela tiden, men vill du undvika alltför många turister är parkerna i södra delen av Tanzania att föredra. Vägen till Serengeti från Arusha är väldigt dammig och skakig, vilket kan vara bra att vara förberedd på, men det är också en fin väg då man passerar flera massaj-byar. 


Andra nationalparker i norra Tanzania